Om Dortmund

Staden Dortmund ligger i Ruhrområdet i västra Tyskland. Dortmund är en stad som ligger i stor förändring i jämförelse med andra städer i landet. Den tidigare ”stålstaden”, som är känd för sin järn- och maskinindustri, håller idag på att utvecklas till en modern och kulturell stad, som ska vara en av de ledande städerna inom teknologi i Europa.
dortmund_500x282

Klimat och geografi

Dortmund är den sjunde största staden i Tyskland, och den 34e största i Europa. Staden har många grönområden som parker och vatten, och kallas ibland på grund av detta för ”den gröna staden”. Med sina 590 000 invånare är Dortmund en av de största städerna i Tyskland. Söder om staden rinner floden Ruhr, och hamnen i staden är Europas största kanalhamn och kopplar ihop Dortmund med Nordsjön.

Det typiska klimatet för Dortmund är att vintrarna för det mesta är milda och somrarna relativt kalla. Till Dortmund åker du inte för vädrets skull då medeltemperaturen ligger på ca 9-10 grader.

Ta dig till Dortmund

Dortmund flygplats (DTM) ligger ca en halvtimme med bil utanför staden. Flygplatsen erbjuder flygningar med flera lågprisflygbolag som t.ex. Wizzair och Air Berlin. Det finns inget direkttåg mellan flygplatsen och staden, men det går bussar mellan flygplatsen och Dortmunds centralstation.

Tyskland ingår i Schengenområdet vilket betyder att du behöver ha med dig giltigt pass eller nationellt ID-kort. Kom ihåg att körkort inte räknas som nationellt ID-kort för att det saknar uppgifter om nationalitet.

Historia

Efter att ha blivit förstört av en stor brand, blev staden 1152 återuppbyggt av Frederick I. Senare under medeltiden blev Dortmund en Hansastad, och 1661 drabbades Dortmund av en jordbävning som bl.a. ödelade den mäktiga Reinoldikyrkan. I början av 1900-talet blev staden ett stort och betydande centrum för kol och stål. Under nazisttiden drabbades Dortmund av krigets kraft och flera historiska byggnader skadades av bomber och gevärsskott. Efter kriget blev de flesta byggnader återuppbyggda, och parker skapades runt om i staden.